Το web usability αναφέρεται κυρίως στο κατά πόσο εύκολο είναι να πλοηγηθεί κάποιος χρήστης του internet σε μια ιστοσελίδα. Μπορεί να βρεί εύκολα αυτό που ψάχνει χωρίς να “χαθεί”; Μπορεί να “καταλάβει” σε λίγα δευτερόλεπτα τον τρόπο λειτουργίας μιας ιστοσελίδας;

Αν μια ιστοσελίδα ακολουθεί τους βασικούς κανόνες του Web Usability τότε θα είναι εύκολο ο κάθε επισκέπτης της να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις :

  1. Ποιο site είναι αυτό ;
  2. Σε ποια σελίδα του website βρίσκομαι αυτή τη στιγμή;
  3. Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες της ιστοσελίδας;
  4. Τι μπορώ να πατήσω στην συγκεκριμένη σελίδα που βρίσκομαι;
  5. Πως μπορώ να ψάξω για κάτι συγκεκριμένο;

Ας δούμε για παράδειγμα την ιστοσελίδα του cnn.com. Ο κάθε αριθμός στην εικόνα είναι απάντηση της αντίστοιχης ερώτησης.

cnn_image

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ WEB USABILITY;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απωθήσει πολλούς επισκέπτες που θα μπερδευτούν και θα δυσανασχετήσουν μη μπορώντας να βρουν τις πληροφορίες που ψάχνουν.

Ελέγξτε την δική σας ιστοσελίδα. Δείξτε την σε συγγενείς σας ή γνωστούς που δεν την έχουν ξαναδεί και παρατηρήστε τους. Πόσο εύκολα μπορούν να πλοηγηθούν σε αυτή; Μπορούν να απαντήσουν γρήγορα και σωστά στις παραπάνω 5 βασικές ερωτήσεις;

Βέβαια τα όσα διαβάσατε παραπάνω είναι ένα μόνο μικρό κομμάτι του web usability ώστε να σας δείξουμε σε γενικές γραμμές πως η κατασκευή μιας ιστοσελίδας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Οι παραπάνω “βασικοί” κανόνες μπορεί να παραβλεφθούν (μέχρι ένα σημείο βέβαια) αν το θέμα της ιστοσελίδας αφορά κάποια ταινία του cinema, έναν μουσικό, το portfolio ενός καλλιτέχνη και άλλα παρεμφερή θέματα.