Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για μερικά από τα “μέρη” μιας ιστοσελίδας τα οποία, ανάλογα με την κατασκευή τους, μπορούν να την “ανεβάσουν” ή να την “κατεβάσουν” στα μάτια των επισκεπτών της.

762135_letters_web_internet_3

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικούς βασικούς “κανόνες” σχετικά με την κατασκευή μιας ιστοσελίδας ώστε να έχετε ευχαριστημένους επισκέπτες – πελάτες. Οι παρακάτω κανόνες όμως (όπως όλοι οι κανόνες) έχουν και εξαιρέσεις και πολλές φορές δεν μπορούμε παρά να τους παρακάμψουμε.

Βασικός κανόνας :

“Οι χρήστες πρέπει (και θέλουν) να βρίσκουν γρήγορα και εύκολα αυτό που ψάχνουν.”

Ο σχεδιασμός ενός website είναι ένα κομμάτι της κατασκευής ιστοσελίδων που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πολλές φορές αρκετά διφορούμενο. Πολλοί από εσάς έχετε σίγουρα επισκεφτεί κάποια στιγμή ένα website πολύ εντυπωσιακό, με ωραία γραφικά και χρώματα που εν τέλη όμως το “παρατήσατε” γιατί σας μπέρδευε ή γιατί αργούσε υπερβολικά να φορτώσει.

Οι χρήστες του internet θέλουν να βρίσκουν γρήγορα αυτό που ψάχνουν και σπάνια δίνουν “δεύτερη ευκαιρία” σε μια ιστοσελίδα που ήδη έχουν επισκεφτεί και δεν κατάφεραν στο παρελθόν να βρουν αυτό που ήθελαν.

Υπάρχουν επίσης ιστοσελίδες με πολύ έντονα χρώματα που κουράζουν τα μάτια του επισκέπτη, ή σελίδες που δεν σου δίνουν να καταλάβεις σε τι αναφέρονται.

Κάθε ιστοσελίδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες σχεδιασμού και πλοήγησης.

  •     Να υπάρχει ένα βασικό μενού σε κάθε σελίδα της ιστοσελίδας και στο ίδιο μέρος αν είναι δυνατό.
  •     Να είναι σε εμφανή θέση.
  •     Φροντίστε τα στοιχεία του μενού της ιστοσελίδας να περιέχουν κατανοητές λέξεις ώστε να καταλαβαίνει αμέσως ο χρήστης τι θα βρει αν πατήσει τον συγκεκριμένο σύνδεσμο.
  •     Θα πρέπει να υπάρχει κενός χώρος (χωρίς φωτογραφίες ή κείμενο) ώστε να “ξεκουράζεται” το μάτι του αναγνώστη της ιστοσελίδας.
  •     Καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε περισσότερο τα χρώματα μαύρο και άσπρο.
  •     Μην το παρακάνετε με τα χρώματα (4-5 διαφορετικά χρώματα είναι αρκετά)
  •     Τοποθετήστε το λογότυπο σας πάνω αριστερά.
  •     Ελέγξτε αν δουλεύει η ιστοσελίδα σωστά σε όλους τους τελευταίους browsers.

Εισαγωγικές σελίδες: Καλό είναι να αποφεύγετε τις εισαγωγικές σελίδες και κυρίως όταν διαρκούν πολύ και δεν δίνουν την επιλογή στον χρήστη να τις προσπεράσει. Όπως είπαμε και πιο πάνω οι χρήστες του internet θέλουν να βρουν γρήγορα αυτό που ψάχνουν.

Μουσική και ήχοι: Συνήθως η χρήση ήχων μέσα σε μια ιστοσελίδα περισσότερο εκνευρίζει παρά εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της. Δεν σας έχει τύχει να επισκεφτείτε κάποια ιστοσελίδα που να σας ανάγκασε να την κλείσετε γρήγορα, εξαιτίας της έντονης μουσικής ή των διαπεραστικών ήχων;

Χρήση frames: Όταν η ιστοσελίδα σας έχει κατασκευαστεί με την χρήση frames είναι δύσκολο να προστεθεί να “αγαπημένα – bookmarks” ενός χρήστη.

Χρήση flash: Η τεχνολογία flash είναι ιδανική για την παρουσίαση προϊόντων ή για την δημιουργία αλληλεπιδραστικών εφαρμογών. Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο στην κατασκευή ιστοσελίδων. Πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες είναι πολύ δύσκολο να τις βρείτε στις μηχανές αναζήτησης και αυτό γιατί οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να “διαβάσουν” εύκολα ή και καθόλου το περιεχόμενό τους. Επίσης σε πολλές flash ιστοσελίδες δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βασικές λειτουργίες όπως το κουμπί “πίσω” του browser σας, τις εντολές “αντιγραφή – επικόλληση” ή την μεγέθυνση του κειμένου.

Τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα που επηρεάζουν την σωστή ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας. Η ποιότητα του κάθε website στηρίζεται σε πάρα πολλές παραμέτρους που πολλές φορές διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της ιστοσελίδας.