Ξεκινά στις 22 Φεβρουαρίου 2021 η υποβολή αιτήσεων για τη νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό» με στόχο την επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

Αυτό προβλέπεται στην απόφαση για την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στη νέα δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό», που υπέγραψε σήμερα Παρασκευή (12/2) ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Στόχος της νέας δράσης είναι να στηριχθεί η λειτουργία των ΜμΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού (COVID-19), να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού αυτών, να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους χώρους τους και να διασφαλιστεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας τους.

Με τη νέα δράση, ο προϋπολογισμός της οποίας είναι 80 εκατ. ευρώ, επιδοτούνται δαπάνες μέχρι 5.000 ευρώ για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις του κλάδου.

Σας ενδιαφέρει το πρόγραμμα e-Λιανικό;

Καλέστε μας στο 2421028819, στείλτε μας email στο info@dscreative.gr ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της δράσης είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα), διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30 Σεπτεμβρίου 2019 και νεοσύστατες εφόσον έχουν συσταθεί μετά την ημερομηνία αυτή.

Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων ορίζεται σε 31 ημέρες, ήτοι από 22 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και 24 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε στις 11 Ιανουαρίου 2021 σε προ-δημοσίευση της δράσης «e-λιανικό» με στόχο αφενός να ενημερωθούν εγκαίρως και να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους οι δυνητικά επιλέξιμες επιχειρήσεις και αφετέρου να διατυπωθούν/υποβληθούν προτάσεις και απόψεις από αυτές, πάνω στα διάφορα θέματα της πρόσκλησης.

Συνεπώς, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη την διαβούλευση που προηγήθηκε στην δράση:

  • Εφαρμόζεται πλέον συγκριτική αξιολόγηση, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα/λάθη στην υποβολή των αιτήσεων για χάρη της γρήγορης υποβολής.
  • Εξειδικεύεται η στόχευση της πρόσκλησης στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο λιανικό εμπόριο διαφόρων ειδών (ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα).
  • Δίνεται βαρύτητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο, έτσι ώστε επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους να προηγούνται στην σχετική λίστα κατάταξης
  • Δίνεται προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που διατηρούν φυσικό κατάστημα καθώς αυτές επηρεάζονται πιο πολύ από τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών/καταναλωτών
  • Επιτρέπεται η υλοποίηση ηλεκτρονικού καταστήματος υπό μορφή «φιλοξενίας» σε μεγάλους και ασφαλείς δικτυακούς τόπους
  • Δεν απαιτείται πλέον η εκ των προτέρων υλοποίηση του ηλεκτρονικού καταστήματος, καθώς στις επιχειρήσεις θα δοθεί χρόνος έξι μηνών αφού ενταχθούν, για να υλοποιήσουν το έργο τους.

Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης της δράσης έχει ως εξής:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ «e-Λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος»

Διάστημα υποβολής προτάσεων 22/2/2021-24/03/2021
Προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το πρόγραμμα «e-Λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος» για επιδότηση ανάπτυξης και διαχείρισης e-shop με διάστημα υποβολής προτάσεων 22/2-24/3/2021.

Σύμφωνα με την προκήρυξη ισχύουν τα παρακάτω:

Α. Ποιοι υποβάλλουν αίτηση: Υφιστάμενες (σύσταση έως 30/09/2019) και νεοσύστατες (σύσταση από 1/10/2019 ως 12/2/2021) επιχειρήσεις που:

Έχουν το ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΔ 47 είτε ως ΚΥΡΙΑ Δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα.
διατηρούν Φυσικό Κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών, σε διακριτό της οικίας τους χώρο, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες,
έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιλέξιμης δραστηριότητας στην έδρα ή/και σε υποκαταστήματα της επιχείρησης για τουλάχιστον μία ημέρα στο διάστημα από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής,

για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις παρουσιάζουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους κατά το 4ο τρίμηνο του έτους 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019. Για τις νεοσύστατες η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.

το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.
πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. 1407/2013 (De Minimis)

Δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α΄137) (επιβολή προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας)
δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
υποβάλλουν μία και μοναδική επενδυτική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.

Β. Επιλέξιμες δαπάνες:

1. Εξοπλισμός πληροφορικής (μόνο για νέα e-shop) ως το 30% του προϋπολογισμού της πρότασης όπως:

server με τα συνοδευτικά στοιχεία του (πληκτρολόγια, οθόνη, κλπ.) και το απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα. Επιλέξιμη είναι και η μορφή Infrastructure as a Service (IAAS), για ένα έτος.

Άλλος τεχνολογικός εξοπλισμός: εξοπλισμός Δικτύου, Bar code readers, εκτυπωτές, κλπ
Η/Υ (Desktop/Laptop),

2. Λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού ως το 100% του προϋπολογισμού της πρότασης όπως:

Υπηρεσίες σχεδιασμού, ανάπτυξης και διαχείρισης ηλεκτρονικού καταστήματος e-shop, σε 2 γλώσσες, περιβάλλον κινητών συσκευών – mobile responsive ή dedicated mobile version και ενσωματώνει λειτουργίες παραγγελειοληψίας (καλάθι), αποθήκης (ποσότητα ειδών) και ασφαλών ηλεκτρονικών πληρωμών (redirect σε τραπεζικό περιβάλλον).

Προμήθεια λογισμικού με την μορφή Software as a Service (SaaS) εφόσον είναι απαραίτητη για την λειτουργία του e-shop για ένα έτος.

Ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας.

Γ. Επιδότηση, Διάρκεια υλοποίησης

επιδότηση: 5.000€ για την περίπτωση κατασκευής νέου e-shop

επιδότηση: 1.500€ εφόσον η επιχείρηση διέθετε ήδη e-shop πριν τις 18/3/2020.

Διάρκεια υλοποίησης: 6 μήνες από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης

Δ. Περιορισμοί-Ειδικοί όροι

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 18/3/2020.

Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ)

Οι δαπάνες της κατηγορίας εξοπλισμού πρέπει να καταχωρηθούν στο μητρώο παγίων

Δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη ο ΦΠΑ εφ’ όσον ο δικαιούχος δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ όπως εκάστοτε ισχύει ενώ είναι επιλέξιμη δαπάνη εφ’ όσον βαρύνει δαπάνες που χρησιμοποιούνται για την άσκηση εξαιρούμενων ή απαλλασσόμενων του ΦΠΑ δραστηριοτήτων.

Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει ηλεκτρονικά και συνοδεύεται από την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών συμμετοχής σε μορφή pdf. Μη υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών σημαίνει απόρριψη της αίτησης.

Δεν επιδοτούνται tablets, κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις

Η σειρά υποβολής των αιτήσεων δεν επηρεάζει τη σειρά αξιολόγησης, βαθμολόγησης και έγκρισης των αιτήσεων (δεν θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Οι επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν θα πρέπει να διατηρήσουν στην κατοχή τους και να μη μεταβιβάσουν τον εξοπλισμό για διάστημα 3 ετών από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Η εξόφληση των δαπανών γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν επιτρέπεται η εξόφληση δαπανών της επένδυσης με επιταγές τρίτων.

Ως χώρος υλοποίησης της επένδυσης μπορεί να είναι είτε η έδρα της επιχείρησης είτε υποκατάστημα αυτής.

Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο αξιολόγησης προτάσεων είναι το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών του 4ου τριμήνου του έτους 2020 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του έτους 2019. Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις η μείωση θα θεωρηθεί 100% στον κύκλο εργασιών τους.

Για τις σχεδιαζόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν υπόψη, στο βαθμό του εφικτού, τα ενδεικτικά χαρακτηριστικά και οι Συστάσεις Οριζόντιου Χαρακτήρα, όπως προτείνονται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Γενικές απαιτήσεις υλοποίησης:

I. Αντίγραφα Ασφαλείας – Να υιοθετηθεί/αναπτυχθεί συγκεκριμένη πολιτική για τη λήψη και διαχείριση των αντιγράφων ασφαλείας σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, η οποία θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να διασφαλίζει τη δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων, ανά πάσα στιγμή, για το πλήρες εύρος χρόνου που καθορίζει η σχετική νομοθεσία.
II. Προσβασιμότητα – Να ληφθεί υπόψη το πρότυπο EN 301 549 V2.1.2 (2018-08), «Accessibility requirements for ICT products and services»), εφόσον δεν έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοιχεία αναφοράς που παραπέμπουν σε μια πιο πρόσφατη έκδοση του ευρωπαϊκού προτύπου, και το επίπεδο συμμόρφωσης «ΑΑ».

Σας ενδιαφέρει το πρόγραμμα e-Λιανικό;

Καλέστε μας στο 2421028819, στείλτε μας email στο info@dscreative.gr ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

    Έχετε ήδη ηλεκτρονικό κατάστημα;